top of page

Dette bør du vite om menstruasjonssyklusen din!

Du kan se på syklusen din som en klokke: kl 12.00 får du mensen, og den varer mellom 3 til 7 dager. I 7-10 dager har du follikkelfasen- her starter du på bånn i hormonnivåene, men stiger jevnt og trutt med østrogen og testosteron. Deretter får du eggløsning og den varer bare i 3-4 dager. Dette er det fertile vinduet hvor du faktisk kan bli gravid. Etter eggløsning begynner lutealfasen, og varer i 10-14 dager- og som egentlig blir delt inn i to deler. Første halvdel bærer preg av den gode følelsen og energien fra eggløsningsfasen, mens andre halvdel er der det innovervendt fokuset og PMS dukker opp.


Kort forklart:

Follikkelfasen er en god periode for å få ting gjort, eggløsning er der du føler deg mest attraktiv og utadvendt, mens lutealfasen er mer en innover fase, og en slags "nesting" tid for kroppen mtp en potensiell graviditet. Menstruasjon er som en liten sorg for kroppen; det ble ikke noe barn denne runden heller. Og vi føler oss gjerne litt "Blue".


Under bildet går jeg i dybden på hver fase, hva som skjer hormonelt, hvordan kroppen føles, hva slags trening og mat som er optimalt, og hva slags sex du kan like/ha behov for.


FOLLIKKELFASEN: 7-10 dager


Den overordnede hormonelle effekten på hjernen er en åpenhet for nye ting, kreativitet og nye begynnelser. Hva vil du ha mer av i livet ditt? Hvor kan du sette dine intensjoner? Fra Kinesisk medisin tilsvarer denne fasen vår indre VÅR. Tenk utvidelse, spire og gro.


HORMONER: Hypothalamus sender signaler til hypofysen om å frigjøre follikkel-stimulerende-hormon (FSH) til eggstokkene og gir så beskjed om å gjøre seg klar for å frigjøre egg. Flere egg (follikler) vokser og klargjør seg. Østrogen øker for å gjøre livmorveggen tykkere for å kunne ta i mot et egg.


KROPP: Din fysiske energi øker i denne fasen- og du kan innimellom føle deg rastløs. Det er lite til ingen utflod, men det vil øke frem mot eggløsning og er gul/hvit i fargen og klissete i tekstur.


LIVSSTIL: Kreativitet og nye begynnelser. Vi spirer og gror i denne fasen og du kan fokusere på givende prosjekter i hus/hjem eller på jobb. Brainstorming og mentale oppgaver er en god ting å ta nå- da du har lettere for å løse problemer eller utfordringer og se ting fra en annen vinkel. Din fysiske energi vokser mot sin høyde i denne fasen - du er mer utadvendt og mottakelig for sosiale sammenkomster. Det er i denne uka du bør takke ja til fest! Du er åpen for nye ting, kanskje du kan prøve noe du aldri har gjort før?


TRENING: Ut av komfortsonen og prøv noe nytt! Du tåler mer og mer i denne fasen så intensitet og styrke kan øke.


MAT: Kroppen vil ha mer lett mat, som støtter leverfunksjoner og metabolisme.

Frisk og lett mat vil gi en følelse av mer energi i denne fasen. Det er her hormonnivåene begynner å stige og vi spirer. Plantebasert mat som ligner kroppens naturlige østrogen. Eks. salater, grønnsaker (bønner, squash, gulrøtter), lite fett proteiner (kylling, ørret), spirer og næringsrike korn som f.eks havre. Maten du spiser i denne fasen setter standaren for eggløsningsfasen. Fermentert mat.


SEX: østrogen, testosteron og progesteron nivåene er på det laveste nå, men øker jevnt og trutt frem mot eggløsning. Dette betyr at din sexlyst kan være på det laveste også.

Ha mye fokus på den innledende opphisselsesfasen. Slik at du kommer til et stadiet der dere begge har en mental lyst og et fysisk begjær- som f.eks nok glid. Dette betyr mye berøring, massasje og ikke-penetrerende forspill (uavhengig om du er alene eller med partner).Vår - utvidelse, spire og gro, bryte ut av gamle mønstre. Nye begynnelser.EGGLØSNINGSFASEN: 3-4 dager


Det verbale og sosiale senteret i hjernen er stimulert av hormoner. Snakk om det du ønsker deg med de du omgir deg med i denne fasen. Dette er en god tid for viktige samtaler. Nyt tiltrekningskraften din og kom i kontakt med de menneskene du trives med. Fra Kinesisk medisin tilsvarer dette vår indre SOMMER. Tenk åpenhet og frihet.


HORMONER: En rask økning av follikkel-stimulerende-hormoner, sammen med en økning i Luteiniserende hormoner (også fra hypofysen) stimulerer ETT egg til å vokse seg enda større og tilslutt sprekke. Da frigjøres ett egg inn i egglederen og videre til livmora. Østrogen nivåene fortsetter å stige og gjør livmorveggen enda tykkere. Testosteron får også en rask økning men synker igjen rett før eggløsningen.


KROPPEN: Utflod øker og er klar, våt, seig og slimete. Utfloden er slik for at sperm skal feste seg litt lettere og få hjelp til å nå frem til egget. Du kan føle på tyngdefølelse og/eller smerter ned i bekken og underliv når egget slipper. For deg som har født kan den første eggløsning etter fødsel være overraskende vond! Mange kvinner kjenner på mye ubehag rundt eggløsning.


LIVSSTIL: Fellesskap er nøkkelen i denne fasen. Dype og viktige samtaler passer bra, om det er med partner, en forelder eller sjefen. Se om du kan "spare" disse samtalene til du er i denne fasen da du er bedre på å kommunisere. Du får frem tanker, følelser og poengene dine på en tydelig og klar måte. I og med at det er her du er fertil har du også en naturlig tiltrekningskraft og utstråling, så om du skal på date- gjør det nå!


TRENING: Her er du mottakelig for det meste, løp, vekter, gruppetrening, HIIT.


MAT: Maten vi spiser kan hjelpe å balansere for mye østrogen og støtte hjertets funksjoner. I denne fasen bør du sikte deg inn på å ha et jevnt humør og høy energi. Da vi i utgangspunktet har en del østrogen naturlig nå så ikke spis så mye karbohydrater. Grønnsaker og frukt.


SEX: Siden vi får en topp i testosteron og østrogen gjør det at du lettere oppnår opphisselse, uten noe særlig stimulering. Det er her du er fertil så kroppen din er designet til å begjære og ønske sex i denne fasen. Og fordi du allerede har mye eggløsningsslim har du naturlig glidemiddel - selvom dette er en annen type glid enn den som kommer ved opphisselse. Basert på din naturlige høye energi og lyst i denne fasen, ha sex! Dette er tiden for å ha intens, lidenskapelig sex. Nyt!


Sommer - sosialisering, trening, varme og utadvendt. Får energi av omgivelsene.


LUTEALFASEN: 10-14 dager


Hjernens kjemi er optimalisert for oppgaver og er svært detaljorientert i denne fasen. Her kan du fullføre prosjekter. I første halvdel av denne fasen har du noe energi til å være med andre mennesker, mens i den andre halvdelen er det mer fokus på å ta vare på en selv. Stå opp for deg selv, si nei mer, og sett tydelige grenser. Om ikke er det lett å bli irritert i denne uken. Fra Kinesisk medisin tilsvarer dette vår indre HØST. Tenk stearinlys, teppe og en god kopp te!


HORMONER: Corpus Luteum (det er follikkelen som sprakk og frigjorde egget) vokser i overflaten av eggstokken og produserer progesteron. Denne økningen av progesteron forteller livmora at den skal holde på det tykke laget i livmorveggen. I tillegg sier den ifra til hypofysen at den skal stoppe å sende ut FSH og LH for å sørge for at det er dette ENE egget som slippes inn i livmora. Østrogenet stiger fortsatt. Mot slutten av fasen- hvis egget ikke har blitt befruktet, vil korpus luteum bli reabsorbert i kroppen. Da vil progesteron produksjonen stoppe og menstruasjon kommer. Testosteronet øker mot slutten av fasen.


KROPP: Energien daler og PMS symptomer kan forekomme mot slutten. Oppblåsthet, irritasjon, hodepine, humørsvingninger og cravings. Kroppen din går inn i et "nesting" modus for å ta vare på et potensielt befruktet egg og du får et naturlig behov for å roe ned.


LIVSSTIL: Tilstedeværelse, bevissthet og komfort er nøkkelord her. Du blir mer innadvendt og hjemmekjær- en god tid for å holde på i huset, rydde, omorganisere et skap, vaske eller ta en storhandel. Du blir mer administrativ og for å et overblikk over ting som kanskje ikke har fått så mye oppmerksomhet - eks. regninger. En god tid for egenpleie, ro ned, ikke så mye sosialt, så slipper du å bli unødvendig sliten.


TRENING: I første halvdel kan du fortsatt ha en del energi fra eggløsningsfasen og du kan fortsette med det du allerede holdt på med. Andre halvdel bør du roe ned; gå turer, pilates, flyt yoga. Du blir treigere og har mer vann i kroppen så senk tempoet og kravene til treningen.


MAT: Fiberrik mat støtter tykktarmen. Noe som er svært viktig fordi progesternnivåene øker og peristaltikken sakner. Mat som bidrar til bedre tarmfunksjon er viktig.


SEX: I første halvdel av denne fasen vil testosteron fortsatt være tilstede fra eggeløsningsfasen, mens østrogen og progesteron øker til en topp. I den ande halvdel av denne fasen vil testosteron synke til follikkelfase-nivåer, og østrogen og progesteron begynner å synke. Dette betyr at i første halvdel av denne fasen kan du fortsatt føle deg klar og ønske sex, men du vil trenge mer stimulering for å oppnå et klimaks. Kanskje en vibrator eller annet leketøy kan hjelpe. I den andre halvdelen av denne fasen kan du miste lysten helt, så her er det viktig å igjen bruke god til i den innledende opphisselsesfasen og se etter måter å tenne deg selv.


Høst - begynner å rette fokuset innover, en god tid å utføre oppgaver i hus og hjem.


MENSTRUASJONSFASEN: 3-7 dager


Når hormonnivåene raskt når bunnen skaper det god kommunikasjon mellom dine to hjernehalvdeler. Den venstre analytiske siden, og den høyre følelsesmessige siden. Ta deg tid til å se på det store bildet i livet ditt, hvor og hva vil du? Føles det bra å følge den veien du er på fortsatt? Er du fornøyd med det du driver med i livet på forskjellige arenaer? Hvordan du bruker tiden din, og med hvem? Tillat deg selv å jobbe innover, enten skriv det ned eller reflekter over spørsmålene som dukker opp. Fra Kinesisk medisin tilsvarer dette vår indre VINTER.


HOROMONER: Progesteron produksjonen dropper når corpus luteum forsvinner, som gjør at det tykke laget i livmorveggen blir frigitt og sluppet, dette er blødningen. Østrogenet stiger og synker og stimulerer hypothalamus til en ny runde.


KROPP: Kramper, korsryggsmerter, trøtthet og cravings, i tillegg til blødning. Det skal ikke være stress å være kvinne. Ja, vi kjenner at vi menstruerer, men sterke blødninger, mye smerter, å bli helt slått ut- vitner om hormonell ubalanse og det er hjelp å få. Ingen symptomer, svært lite blødninger vitner også om hormonell ubalanse.


LIVSSTIL: Selvrefleksjon og reevaluere sin retning i livet passer bra nå. Ved menstruasjon vil kommunikasjon mellom den høyre, følelsesmessige hjernehalvdelen og den venstre, analytiske hjernehalvdelen være svært god. Dette gjør at du har gode muligheter for å se innover og romme både følelser, tanker og analyse, for og med deg selv. Det er her du er mest i kontakt med intuisjon og klarhet.


TRENING: Ro og hvile er viktig her. Restorativ eller Yin Yoga, gå turer. Mot slutten av menstruasjonen kan du øke aktivitetsnivået da du beveger deg inn i follikkelfasen igjen. Kjenn etter hva som føles riktig ut for deg.


MAT: Viktig for å lagre opp mikronæringsstoffer i blodet, fordi du mister blod. Mat i denne fasen vil også støtte nyrefunksjonen og balansere hormonene som dropper i blødningsfasen.


SEX: her går hormonnivåene raskt til sitt laveste nivå. Hvis du har en kort syklus og blør mye de første dagene betyr det at du har et raskt dropp og at hormonene er på sitt laveste. Har du en lenger syklus med mer spotting i begynnelsen kan det bety at østrogennivåene fortsatt er litt høye og progesteron lavere i starten av syklusen før de begge synker. Når det kommer til sex er egentlig spørsmålet mer om du ønsker å ha sex med mensen eller ikke. Hvis du ofte har soppinfeksjoner eller urinveisinfeksjoner bør du styre unna sex under menstruasjon, dette fordi pH verdiene i vagina er lavere og kan være mer mottakelig for bakterier. På samme måte som det er en god ide å la kroppen hvile fra trening i denne fasen, kan du også la kroppen avstå fra sex i noen dager. Men det er mange kvinner som liker sex under mensen, og kan kjenne at det letter på magekramper og migrene. La kroppen din guide deg.


Vinter - egentid og egenpleie, varme og komfort.Skrevet av: Isabelle Aguilera // Iam Isabelle Aguilera

Comments


bottom of page